Vachtkleur van een kat en het karakter

Zegt de vachtkleur van een kat iets over het karakter?

Je bent op zoek naar een lieve en leuke kat. Dan denk je natuurlijk goed na over de kleur van je nieuwe maatje. Je zet daarvoor alle opties op een rij. Een lapjeskat is wat pittiger, een rode kat houdt meer van knuffelen, en een witte kat is meestal doof. Maar kloppen deze vooroordelen wel?

Wetenschappers zijn al lang gefascineerd door de vraag of de kleur van een kat het karakter bepaalt. Toch hebben onderzoekers ook de vraag omgedraaid: wat voor eigenschappen dichten mensen toe aan katten met een bepaalde kleur? We hebben alle informatie uit deze onderzoeken voor je op een rij gezet.

Eigenschappen vachtkleur kat

Een zwarte kat brengt ongeluk brengt en trekt pech aan. Rode katten zijn extra vriendelijk, terwijl lapjeskatten afstandelijker en schuwer. Wat denk jij: zijn dit feiten of fabels? 

Het antwoord: deze vooroordelen zijn echt ongegrond. In de wetenschap is hier nooit bewijs voor gevonden. Zwarte katten zijn bijvoorbeeld net zo aardig, liefdevol en geweldige huisgenoten als katten van andere kleuren. 

Onderzoeksresultaten

Het idee dat er een relatie zou bestaan tussen de vachtkleur en karakter van een kat is al heel oud. Daarom proberen wetenschappers ook al jaren om vast te stellen of dat inderdaad zo is. Tot nu toe is dat nog steeds niet gelukt. In 2015 verscheen een onderzoek waarin de wetenschappers aantoonden dat bepaalde kleuren katten agressiever zouden zijn. Bij het kritisch lezen van het rapport blijkt er weinig van deze conclusie waar te zijn. Heel vervelend, want talloze media hebben de ongefundeerde conclusies destijds al de wereld in geslingerd.

Nadelen van de vooroordelen

De kleur van de kat is dus zeker niet de belangrijkste factor bij het kiezen van je nieuwe huisdier. De karaktereigenschappen zijn meestal het resultaat van genetica, opvoeding en omgeving. Elke individuele kat heeft zijn of haar unieke eigenschappen en persoonlijkheden. 

Het is zelfs erg nadelig om te denken dat de kleur van de kat de karaktereigenschappen bepaalt. Want hierdoor blijven soms de liefste katten te lang in een asiel of tijdelijke opvang zitten.

Hoe kies je dan wel een kat?

Ga niet op het uiterlijk van een kat af, en wees vooral kleurenblind. Bepaal aan de hand van de persoonlijkheid of de kat bij je past. Bij Athens Stray Kittens worden alle adoptiekatten in een thuissituatie verzorgd. De verzorgers kennen het karakter van iedere kat door en door. We kunnen je dus uitgebreid informeren over zijn of haar persoonlijkheid en of de kat goed past bij jouw gezinssituatie en eventuele andere kat.

Kies je op deze manier je nieuwe huisdier, dan weet je zeker dat je geen kat in de zak hebt gekocht.


Noot: Afbeelding van wirestock op Freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.