Waarom 2 kittens in plaats van 1?

De meeste toekomstige baasjes kunnen vaak niet wachten bij het adopteren van een kitten. Maar heb je er ooit over nagedacht dat twee kittens beter is? Wij denken dat twee kittens adopteren vaak beter is dan één.

Veel van elkaar leren

Een kitten heeft nog veel te leren op het moment dat hij geadopteerd word. Kittens leren al van hun moeder  maar ook van de soortgenootje waar ze mee opgroeien. Ze corrigeren elkaar als er te fel gespeeld wordt. Ze hebben gezelschap aan elkaar en ze kunnen hun energie op elkaar uit leven. De kans dat een kitten alleen zich gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen (krabben aan de meubels, spullen vernielen), is veel groter bij één dan bij twee kittens.

Spelen en interactie tussen de kittens zijn goede leermomenten voor een kitten en op die manier kunnen ze zich goed sociaal ontwikkelen.

Je kunt er voor kiezen om een broertjes en/of zusjes te nemen, omdat die natuurlijk al een band hebben. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor twee kittens die elkaar nog niet kennen. Ze kunnen dan samen de socialisatie periode afmaken. Het is namelijk veel gemakkelijker om twee kittens bij elkaar te zetten dan twee volwassenen. Voor kittens is een territorium nog niet belangrijk, maar met volwassen katten gaat het soms een stuk lastiger en komt er meer stress bij kijken.
Veel mensen werken fulltime en denken dat een kat daarom een geschikt huisdier zal zijn. Dat klopt ook wel maar een kat die alleen opgroeit terwijl het gezelschap gewend is kan zich eenzaam gaan voelen en verlatingsangst of gedragsproblemen ontwikkelen. Twee kittens kunnen elkaar vermaken wanneer je weg bent waardoor er een kleinere kans bestaat dat ze gedragsproblemen ontwikkelen. Uiteindelijk is het veel leuker voor het kitten om er een maatje bij te nemen.

Oudere kat

De samenstelling van je kattengezin is een belangrijke factor. Als er al een of meerdere katten in huis zijn, is het niet altijd nodig om twee kittens te nemen.

Wil je een kitten adopteren terwijl je thuis een senior kat hebt rondlopen? Ook dan is het verstandiger om er twee te adopteren in plaats van één. Een kitten wil spelen en gek doen, terwijl een senior niet meer zo flexibel is en vaak liever wil slapen en zijn oude dagen rustig wil doorbrengen. Een kitten kan jouw senior behoorlijk lastig vallen! Dus ook hierbij is het verstandiger om een tweede kitten van dezelfde leeftijd er bij te nemen.

Natuurlijk is het nemen van twee kittens geen garantie dat ze altijd vredig door het leven zullen gaan. Hoe meer ruimte je de dieren geeft (voldoende kattenbakken, eigen voerbakken en voldoende slaapplekken) hoe groter de kans dat ze in goede harmonie oud worden.