Over ons

De drijvende kracht achter askadopt is Athina. Een nu 52 jarige Griekse, die naast haar baan, de zorg voor haar inwonende moeder heeft en tevens zorg draagt voor ongeveer 30 katten in haar woning.
Zij woont in de wijk Chalandri in Athene, geboren in 1967.
Haar levensverhaal is als volgt zoals ze zelf schrijft:
Ik ben opgegroeid in een buitenwijk met huizen, bomen en zwerfdieren. Als kind vond ik het oké, tot ik de leeftijd van 15 jaar bereikte, toen ik op een dag een wit kitten van ongeveer 6 maanden oud ontdekte die een enorm abces in zijn gezicht had.
Ik kreeg geen hulp van mijn ouders. Er werd me verteld na een flinke ruzie dat ik geen “vies” dier mocht behandelen. Via een buurman kwam ik erachter dat er in de buurt een dierenkliniek was. Ik had geen idee dat er op dat moment een arts voor huisdieren kon zijn … Het kitten herstelde zich en had toen verder een redelijk fatsoenlijk leven op straat..
Zo is het langzaam begonnen. Naarmate ik ouder werd en meer wist en meer zag, besefte ik dat dit de realiteit was voor zwerfhonden en katten…
Er waren grote problemen met betrekking tot honger en voortplanting, maar ze werden ook verjaagd zonder ruimte te hebben om te ontspannen, te verbergen of te slapen.
Naarmate de jaren verstreken betaalde ik uit eigen kosten het eten maar ook de kosten van de dierenarts indien nodig. Ook sterilisaties werden uit eigen zak betaald en ook nu nog.
De zwerfdieren blijven zich vermenigvuldigen omdat de Griekse staat, gemeenten en autoriteiten niets doen, behalve een enkeling.. Ondanks het feit dat de wet bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor zwerfdieren in hun gebied, waaronder vaccinaties, castratie, behandelingen, microchips.
Wat doet zij allemaal?
Haar eerste prioriteit is sterilisatie. Dit om meer ongewenste zwangerschappen en daardoor meer straatkatjes tegen te gaan.
Opvang van de zwakste katten, die het op straat niet zouden overleven. Ze verzorgd hun wonden, de hele kleintjes worden gevoed met de fles. Ze worden ontvlooid en ontwormd.
Omdat ze niet alle katten kan opvangen, moet ze ook naar gastgezinnen zoeken.
De dierenarts moet bezocht worden met de gewonde of zieke diertjes. Dit alles doet zij met een speciale taxi en soms is er een vriendin beschikbaar met een auto. Zelf heeft ze er geen.
Dan is er het maken van foto’s en advertenties van de katten. Niet alleen die bij haar in de opvang zitten, maar ook die van de gastgezinnen. Helaas is niet iedereen even handig met de computer of de camera.
Het contact leggen met diverse organisaties in en buiten Griekenland om een warm mandje voor ze te vinden.
Het begeleiden van de katjes naar de luchthaven wanneer zij een huisje buiten Griekenland hebben gevonden.
Naast al deze taken draagt ze ook nog de zorg voor de straatkatjes in de directe omgeving. De katjes die nog niet geholpen zijn worden gevangen en “geholpen” en terug op straat gezet waar ze onder haar aandacht blijven.
Wat zijn de kosten van zo iets?
Om je een beetje een idee te geven, volgen ze hier dan:
– Sterilisatie € 30,=
– vaccinatie tegen de kattenziekte, 2 x € 30,=
– rabiës ad € 15,=
– FIV-FeLV test € 35,=
– giardia test € 25,=
– Voer en kattengrit ongeveer € 1,50 per dag per kat
– Chip & paspoort € 25,=
– Dit alleen al brengt het totaal plaatje op € 190,= exclusief het voer en kattengrit en de vlucht.
– 1 Dag in een dierenkliniek kost € 10,= per kat
– Een vlucht, afhankelijk van maatschappij en plaats in cabine of ruim, varieert van
€ 40,= – tot € 85,=

Het retour zenden van reisbenches is afhankelijk van de grootte en het gewicht. Het begint vanaf € 15,= en daar vandaan oplopend.
Dit is toch onvoorstelbaar voor een particulier om op te brengen.
Wanneer er een oog verwijderd moet worden, die aangetast is door het kattenvirus, komt dit neer op € 80,= per oog. De prijzen in Griekenland liggen gelukkig een stukje lager daar, maar helaas geldt dit ook voor het inkomen.
Dit is waarom we Athens Stray Kittens – ASK bij u onder de aandacht willen brengen. Een individueel persoon die de kwaliteit van leven van de straatkatten in haar omgeving probeert te verbeteren. Zij werkt met het bekende TNR systeem, oppakken, steriliseren en terug op straat zetten indien mogelijk.
Echter, het lukt niet altijd om een diertje terug op straat te plaatsen, ze zijn, of te jong, of missen iets, te sociaal om op straat te kunnen overleven. De opvangmogelijkheden in Griekenland zijn beperkt, de asielen zoals we die hier in Nederland kennen zijn er niet of er zijn geen financiële mogelijkheden .
Een goede reden om Athens Stray Kittens – ASK te helpen denken we zo.
Wanneer u een bijdrage wilt of kunt geven aan de straatkatjes zijn uw donaties hartelijk welkom op PayPal me paypal.me/askadopt