Over Athens Stray Kittens (ASK)

De drijvende kracht achter askadopt is Athina. Een nu 52-jarige Griekse die naast haar baan de zorg voor haar inwonende moeder op zich heeft genomen en ook nog eens ongeveer 30 katten in haar woning verzorgt. Ze woont in de wijk Chalandri in Athene.

Athina’s levensverhaal

“Ik ben opgegroeid in een buitenwijk de nodige zwerfdieren. Als kind vond ik het oké. Maar toen ik 15 jaar oud werd, vond ik op een dag een witte kitten van ongeveer 6 maanden oud. Hij had een enorm abces in zijn gezicht”, zegt Athina.

“Ik kreeg geen hulp van mijn ouders. Er werd me na een flinke ruzie verteld dat ik geen ‘vies’ dier mocht behandelen. Via een buurman kwam ik erachter dat er in de buurt een dierenkliniek was. Ik had er namelijk geen idee van dat er artsen voor huisdieren bestonden. De kitten herstelde en kon vervolgens een redelijk fatsoenlijk leven op straat.”

“Zo is het langzaam begonnen. Naarmate ik ouder werd en meer wist en zag, besefte ik dat dit de realiteit is voor zwerfhonden en -katten. Ik zag de grote problemen met betrekking tot honger en voortplanting. Maar ik zag de dieren ook verjaagd worden. Hierdoor hebben ze geen ruimte om te ontspannen, zichzelf te verbergen of te slapen.”

“Naarmate de jaren verstreken, betaalde ik uit eigen zak het eten en de dierenartskosten bij gezondheidsproblemen. Daarnaast betaalde ik de sterilisaties en castraties zelf – iets dat ik nog steeds doe. De zwerfdieren blijven zich namelijk vermenigvuldigen. Jammergenoeg doen de Griekse overheid, gemeenten en autoriteiten niets – op een enkeling na. En dat terwijl de wet bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor zwerfdieren in hun gebied, en ze de dieren moeten vaccineren, neutraliseren, behandelen, en chippen.”

Wat doet Athina allemaal?

 1. Neutralisatie
  Haar eerste prioriteit is neutralisatie (castreren of steriliseren). Dit om nog meer ongewenste zwangerschappen en daardoor meer straatkatjes tegen te gaan.
 2. Opvang
  De zwakste katten worden opgevangen, omdat die het op straat niet kunnen overleven. Ze verzorgt hun wonden, en de kleintjes worden gevoed met de fles. Ze worden bovendien ontvlooid en ontwormd. Omdat Athina niet alle katten kan opvangen, zoekt ze ook naar gastgezinnen.
 3. Dierenarts
  Met de gewonde en zieke katten gaat ze naar de dierenarts. Dat is soms best een uitdaging als je geen auto hebt. Daarom gebruikt ze een speciale taxi en met een beetje geluk kan een vriendin met een auto helpen.
 4. Promotie
  Als de katten eenmaal zijn opgevangen, maakt Athina foto’s en advertenties van de katten. Niet alleen die bij haar in de opvang zitten, maar ook die van de gastgezinnen. Helaas is niet iedereen even handig met de computer of de camera.
 5. Zoektocht naar nieuwe baasjes
  Om de katten een gouden mandje te bieden, heeft Athina contacten met diverse organisaties in en buiten Griekenland om adopties van de katten te realiseren. Lukt dat en gaan de katten naar het buitenland, dan begeleidt ze deze naar de luchthaven.
 6. Verzorging straatkatten
  Naast al deze taken zorgt ze ook nog eens voor de straatkatjes in haar directe omgeving. De katjes die nog niet geholpen zijn, worden gevangen, geneutraliseerd en teruggeplaatst op straat. Ze blijft deze katten nauwlettend volgen, zodat ze zeker weet dat ze gezond blijven.

Wat zijn de kosten van al die hulp?

Om je een beetje een idee te geven, sommen we hieronder de kosten op:

 • Sterilisatie € 40,00
 • Vaccinatie tegen kattenziekte, 2 x € 40,00
 • Rabiës ad € 20,00
 • FIV-/FeLV-test € 45,00
 • Giardia-test € 35,00
 • Voer en kattengrit ongeveer €3,00 per dag per kat
 • Chip & paspoort € 40,00
 • 1 dag in een dierenkliniek kost € 30,00 per kat
 • Een vlucht, afhankelijk van maatschappij en plaats in cabine of ruim, varieert van
  €50 tot €200.

Bijkomende kosten
Het retourzenden van reisbenches is afhankelijk van de grootte en het gewicht. Het begint vanaf €35 en loopt verder op.

Als er een oog verwijderd moet worden omdat die is aangetast is door het kattenvirus, komt dit neer op €80 per oog. De prijzen in Griekenland liggen gelukkig een stuk lager dan in Nederland, maar helaas geldt dit ook voor het inkomen.

Geen asiels in Griekenland

Het is toch onvoorstelbaar dat een individueel persoon deze kosten moet dragen?! Dit is waarom we Athens Stray Kittens (ASK) onder de aandacht brengen. En omdat het niet altijd lukt om een kat weer terug op straat te plaatsen – bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn of een lichamelijke beperking hebben – kunnen we je hulp goed gebruiken. De opvangmogelijkheden in Griekenland zijn namelijk beperkt. De asiels die we in Nederland kennen, bestaan niet en de financiële mogelijkheden zijn zeer beperkt.

Wil je graag een donatie doen aan Athens Stray Kittens?

Help de straatkatjes en doneer via IBAN-nummer BE90 7360 0295 5332 op naam van Athens Stray Kittens.