Zo adopteer je een binnenkat

Kat adopteren? Zo ziet ons adoptieproces eruit

Je hebt het vast al op onze website gezien: bij Athens Stray Kittens hebben we de allerleukste en -liefste binnenkatten. Van kittens tot wat oudere katten. Van rode, zwarte en cyperse katten tot katten met langer haar. Dus wil jij een kat adopteren? Dan ziet ons adoptieproces er zo uit.

Uit welke stappen bestaat het adoptieproces?

1. Adoptieformulier voor het adopteren van katten

Heb je een kat op het oog, vul dan vrijblijvend het adoptieformulier in. 

2. Check beschikbaarheid

Als we het formulier hebben ontvangen, kijken we eerst of de kat nog beschikbaar is. We werken namelijk samen met andere organisaties. Als zij een kat hebben gereserveerd, kan het soms enkele dagen duren voordat dit op onze website is bijgewerkt. Het is immers allemaal vrijwilligerswerk, waardoor we niet altijd alles op de dag zelf kunnen aanpassen op de website.

3. Eerste contact met de adoptiekat

Als de kat nog vrij is voor adoptie, sturen we jouw aanvraag door naar één van onze bemiddelaars, die vervolgens via de mail of telefonisch contact met je opneemt.

Onze bemiddelaars letten goed op het karakter van de kat en jouw situatie. Op deze manier proberen we de kat zo goed mogelijk te matchen met het nieuwe baasje. Het kan dus voorkomen dat we je suggesties voor een andere kat doen. Ook kunnen we soms een aanvraag afwijzen omdat we vinden dat jouw situatie niet geschikt is voor onze katten. Daarmee zeggen we natuurlijk niet dat je ongeschikt bent voor een kat.

4. Huisbezoek van de kat

We gaan altijd even bij je langs. Zo krijgen we een beter beeld van wat je precies zoekt, hoe je woont en eventueel hoe jouw andere kat is. We geven dan tegelijkertijd tips als we denken dat er iets moet worden aangepast in huis. Heel soms komt het voor dat we na het bezoek alsnog de adoptievraag weigeren.

5. Administratie

Als je de kat definitief wilt adopteren, zetten we de administratie in gang. Je tekent het contract en draagt zorg voor de betaling. Op het moment dat we een vlucht beschikbaar hebben, betaal je de hele vergoeding. Als er nog geen vlucht beschikbaar is, doe je een aanbetaling.

6. Dierenarts

We gaan vervolgens met de kat naar een dierenarts voor het volgende:

  • Chippen
  • De tweede inenting (inclusief rabiës) 
  • Ontvlooien en ontwormen
  • FIV-/FeLV-test

7. Vlucht naar Nederland

We zoeken zo snel mogelijk een vluchtbegeleider en boeken de vlucht. Je kunt de kat vervolgens ophalen op Schiphol of Eindhoven Airport. Hierbij is altijd een van onze vrijwilligers aanwezig. Lukt het je niet om naar een van deze luchthavens te komen, dan zoeken we naar andere opties. Als de kat al in Nederland is, plannen we een afspraak in bij het opvanggezin.

8. Nazorg

In de eerste weken neemt de bemiddelaar een aantal keer contact met je op. Je kunt dan altijd nog vragen stellen over de kat. Ook de maanden erna horen we graag hoe het gaat met je kat en hoe we je kunnen helpen bij vragen. Sterker nog, je mag ons altijd vragen stellen. Daarnaast horen we ook na het eerste jaar graag hoe het met de kat gaat.

Waar kan ik de kat halen?

De meeste van onze katten zitten nog in Athene. We hebben namelijk te weinig opvang bij mensen in Nederland en er zijn ook mensen uit Noord- en West-Europa die onze katten adopteren. Op het moment dat je definitief hebt gekozen voor een van onze binnenkatten en het contract hebt getekend, gaan we op zoek naar een vlucht. In de meeste gevallen komt de kat dan aan op Schiphol of Eindhoven Airport. Lukt het je niet om hier een kat te komen halen? Neem dan contact op met ons en dan denken we met je mee.

Kies je voor een kat die in Nederland in de opvang zit, dan kun je de kat op de betreffende locatie halen. Ook hiervoor geldt: lukt dat niet, dan kijken we naar andere opties.


Noot: de gebruikte foto is van freepic.diller op Freepik