Een binnenkat die aan het spelen is

Is een binnenkat zielig?

De katten die je via Athens Stray Kittens (ASK) kunt adopteren, zijn vrijwel allemaal binnenkatten. Denk je daarbij: een binnenkat is toch zielig? Een kat hoort buiten te kunnen lopen, toch? Ons antwoord: nee, katten zijn binnen meestal beter af dan buiten. Lees verder om te weten te komen wat de redenen hiervan zijn.

Europa staat op de eerste plek van de wereld als het gaat om katten die naar buiten mogen. Veel buiten zijn, helpt bijvoorbeeld bij het versterken van de spieren en het verbranden van energie (lees: ze worden niet snel dik). Daarnaast vermindert het stress en kan het helpen om gedragsproblemen tegen te gaan. 

Waarom een kat binnenhouden?

De meestgenoemde redenen zijn:

1. Veiligheid
Een buitenkat loopt risico op verkeersongelukken. Jaarlijks worden zo’n 7.800 katten aangereden. Ook verdwalen ze regelmatig. Zo’n 60.000 katten worden per jaar als vermist opgegeven. Daarnaast kunnen katten aangevallen worden door wilde dieren, zoals vossen, ratten en marterachtigen.

2. Gezondheid
Binnenkatten hebben minder kans op kattenziekten die vaak buiten voorkomen zoals vlooien, teken en wormen. Of nog erger: niesziekte, FeLV en FIV (ook wel bekend als kattenaids).

3. Dempen van killerinstinct
Katten veroorzaken een slachtpartij aan onder vogels. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland maar liefst 18 miljoen (!) vogels gedood door katten.

4. Overlast
Buitenkatten plassen en poepen in de tuin van je buren. En geloof ons: die zijn hier niet blij mee. Jij neemt een kat, zij hebben de overlast.

Okay, genoeg redenen dus om een kat binnen te houden. Maar wat vindt een kat daar zelf dan van? Wetenschappers zijn het erover eens dat een binnenkat een gelukkig en gezond leven kan leiden. Maar het is dan wel belangrijk dat ze zowel mentaal als fysiek gestimuleerd worden. Zorg er daarom voor dat je kat uitdaging krijgt, bijvoorbeeld door veel speeltjes in huis te hebben.

De leukste speeltjes voor binnenkatten

Katten zijn eigenaardige beesten, dus er bestaat geen top 5 van de leukste speeltjes. Maar met het volgende speelgoed is de kans wel heel erg groot dat je je binnenkat blij maakt:

1. Pluche speeltjes

Deze zijn gemakkelijk om te dragen en te verstoppen, en je kat kan er op jagen.

2. Laserpointers

Grote kans dat je kat geobsedeerd raakt door het volgen van de lichtstraal.

3. Ballen

Pingpongballen, wolballetjes of ballen die een krakend geluid maken … als het maar rolt of beweegt.

4. Krabpalen

Je kat kan zijn of haar nagels scherpen en klauteren.

5. Interactief speelgoed

Zo heb je speelgoed dat je kat uitdaagt om voedsel of een snoepje te verdienen als ze een puzzel oplossen.

Op de vraag of een binnenkat dan zielig is, is ons antwoord ‘nee’! Een binnenkat heeft een grotere kans op een lang leven en een betere lichamelijke gezondheid dan een buitenkat. Dat gunnen we onze rescuekatten. Want laten we eerlijk zijn: als wij zoveel tijd en geld stoppen in het redden van katten in Athene, dan is het toch niet te verkroppen dat ze in Nederland te vroeg overlijden?!

Noot: foto van wirestock op Freepik