Introductie van een nieuwe kat

De introductie van een nieuwe kat kan voor veel stress zorgen bij de katten die je al hebt. Moet je de katten meteen bij elkaar zetten en ze het samen laten uitvechten of juist niet? Wij hebben een aantal tips voor de introductie van een nieuwe kat.

Er is één kans

Sommige eigenaren zetten een nieuwe kat meteen in de woonkamer, liefst midden tussen de andere katten. Er wordt gezegd dat je maar één kans krijgt om een goede indruk te maken op iemand. Dat geldt eigenlijk ook bij katten. Als de eerste kennismaking negatief verloopt, heb je een groot probleem. Het kost namelijk veel tijd en moeite om vechtende katten tot een harmonieuze groep te smeden, in veel gevallen lukt dat niet eens meer. Voldoende reden om te werken aan een rustige introductie.

Laat katten nooit vechten

Je hoort nog wel eens het advies om de katten het onderling maar te laten uitvechten. Dat is geen goed plan. Katten kennen geen overgave-gedrag en zullen tot het uiterste doorgaan met vechten. Je eindigt dan met één doodsbange kat en een relatie die echt nooit meer te herstellen is.

De introductie

Kies liever voor een rustige introductie van een nieuwe kat. Het duurt misschien een paar dagen, maar het bezorgt iedereen (inclusief jezelf) minder stress.
Laat je katten het tempo bepalen: als de nieuwe kat makkelijk geaccepteerd wordt, kun je dit stappenplan redelijk snel doen. Is de aanwezige kat daarentegen wat argwanend, neem dan rustig de tijd voor elke stap. Je kunt dit stappenplan gebruiken als je er een tweede kat bij neemt, maar ook als je al meerdere katten hebt die je aan elkaar wilt voorstellen.

Houd er rekening mee dat een kat territoriaal is, zijn eigen veilige omgeving is voor hem zeer belangrijk. Een kat zal een ander dier snel als indringer zien. Katten houden niet van verandering en veel katten houden al helemaal niet van andere katten in hun territorium.
Niet alle katten vinden het leuk om een huisgenoot erbij te krijgen, bedenk daarom eerst of het wel een goed idee is om er een kat bij te nemen.

Stappenplan

  • Zorg ervoor dat de nieuwe bewoner genoeg spulletjes heeft (een kattenbak, eet en drinkbakjes, een mandje) Dat geldt uiteraard ook als de tweede kat een kitten is.
    NB Misschien dat de katten na de introductie prima met elkaar overweg kunnen en samen de etens- of kattenbak willen delen, maar voor de eerste aanpak is het beter om ze elk hun eigen spullen te geven en de kans op ruzie zo klein mogelijk te maken.
  • Begin met de nieuwe kat een eigen afgesloten ruimte te geven, bv. een zolder of logeerkamer, met alles wat hij nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, krabpaal en speeltjes. Geef hem vooral ook een paar plekjes waar hij zich kan terugtrekken. Geef de nieuwe kat niet de favoriete kamer van je eigen kat, want die zal het niet waarderen om ‘verbannen’ te worden, ook al is het tijdelijk.
  • Als eerste stap wrijf je iedere kat langs het kopje met bv. een sok of een washandje. Leg deze in de ruimte van de andere kat. Beloon de kat als hij in de buurt van de sok komt. Ga niet verder voordat de katten niet meer negatief reageren op elkaars geur. Gaan de katten blazen of grommen als ze de sok ruiken, dan kun je er van uit gaan dat je meer tijd moet uittrekken voor dit stappenplan.
  • Als volgende stap laat je de nieuwe kat voorzichtig het huis verkennen. Je kunt dan het beste de oorspronkelijke kat even in een andere ruimte opsluiten en de deur van het verblijf van de nieuwe kat openzetten, zodat deze op zijn eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Daarna gaat hij terug in zijn eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat de nieuweling op pad is geweest. Ook hier geldt weer, afhankelijk van de reactie van de katten neem je de volgende stap.

Dan wordt het tijd om de katten elkaar te laten zien. Het is het veiligst om de eerste paar ontmoetingen op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden. Houd in het begin liever wat meer ruimte aan dan misschien strikt noodzakelijk is. Zet de deur van de kamer van de nieuwkomer open, maar blijf erbij, het liefst ertussen. Geef beide katten iets lekkers, maar wel op ruime afstand van elkaar. Voorkom dat ze naar elkaar