Adoptiekat

Dit moet je weten over de adoptiekatten van ASK

Bij het steriliseren en castreren van de zwerfkatten uit Athene blijkt soms dat we de katten niet meer terug kunnen plaatsen op straat. De pareltjes hiervan nemen we mee voor adopties. We krijgen daar af en toe wel eens vragen over. Daarom zetten we de 6 meest gestelde vragen met antwoorden voor je op een rij.

Zijn jullie katten goed gesocialiseerd?

Onze katten worden thuis bij vrijwilligers opgevangen. Hier lopen alle katten – en soms ook enkele honden – door elkaar. Het aantal katten per woning verschilt. Soms zijn het er enkele bij elkaar, maar de aantallen kunnen in sommige periodes oplopen tot 20-30 katten per woning. Die situatie maakt dat onze katten zeer goed gesocialiseerd zijn. Met mensen, soms met honden, maar vooral ook met andere katten.

Zien jullie soms gedragsverandering bij de katten?

Als onze katten in Nederland aankomen, hebben ze een lange reis achter de rug. Daarnaast komen ze ook nog eens in een nieuwe omgeving terecht. Dat kan heel stressvol zijn. 

De katten reageren hier allemaal anders op. Zo is de ene helemaal blij dat hij of zij opeens alle aandacht krijgt. En de andere kat kan in de eerste dagen of weken anders reageren dan ze in de opvang hebben gedaan. Geef de kat daarom de tijd om te wennen.

Hoe begeleidt ASK de socialisatie met mijn huidige kat?

Katten hebben de tijd nodig om elkaar te leren kennen en accepteren. Vaak blijkt het binnen een paar dagen al goed te klikken en heb je er nauwelijks omkijken naar. Soms hebben ze een paar weken tot een paar maanden nodig en zul je de kennismaking goed moeten begeleiden. En helaas blijkt in zeer zeldzame gevallen dat de kat des huizes de geadopteerde kat niet accepteert (al komt het zelden voor).

Uiteraard krijg je van ons de nodige begeleiding bij het aan elkaar laten wennen van de katten. Al bij het huisbezoek geven we tips voor de eerste dagen. Maar ook in het proces erna kunnen we je allerlei adviezen blijven geven om de situatie te verbeteren. We vragen wel dat je geduld blijft houden. Het is namelijk onze ervaring dat het altijd wel goedkomt tussen 2 katten (of meer).

Hoe werkt het met de registratie?

Je hebt van ons een paspoort gekregen, maar daarmee staat de kat niet op jouw naam. Dat kan wel via de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Geef de mutatie door via deze link. Je moet hiervoor het chipnummer en het paspoortnummer bij de hand hebben.

Kan mijn kat een ziekte meenemen uit Griekenland?

De meeste van onze katten zijn kittens die we te jong zonder moeder op straat hebben gevonden. Deze worden ontwormd, tegen vlooien behandeld en uitgebreid gecontroleerd door onze vaste dierenartsen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meerdere snaptesten en bij twijfel bloedtesten: Giardia, FIV en FeLV.. Ook krijgen ze alle vaccinaties die ze nodig hebben inclusief Rabiës enting en worden ze gechipt. Dit proces kan vaak weken tot maanden duren.

Onze katten komen niet buiten, dus gedurende de tijd dat ze bij ons zitten, is de kans op een besmetting zeer gering tot nihil. Voordat we onze katten adoptie ter beschikking stellen, hebben we ze zelf al maanden bij onze vaste opvangers in huis gehad. We willen namelijk eerst 100% zeker weten dat ze gezond zijn en wat hun gedrag is, zodat we de katten goed kunnen matchen met hun nieuwe baasjes


Noot: foto van Freepik