Blinde katten

Informatie over blinde kittens en katten.

 

De veelgehoorde vragen die we binnen krijgen zijn:

  • Vinden ze hun kattenbak wel?
  • Hoe vinden ze hun eten?

 

Blinde kittens en katten hebben een streepje voor op blinde mensen die ook hun andere zintuigen gebruiken om hun weg te vinden.

Het reukorgaan van een kat is zo goed ontwikkeld, blind of niet, op 1 kilometer afstand ruiken ze hun kattenbak al. Hun gehoor is verscherpt, de snorharen maken ook overuren.

Feilloos weten ze omhoog te klauteren, terug is, zoals ook bij een “gewone” kat wat lastiger, maar met goede begeleiding de eerste keer, komen ze een volgende keer wat makkelijker naar beneden. Het gevaar van het klauteren echter is, dat ze niet zien hoe hoog ze zitten en hoe diep het is, mochten ze vallen, dan hebben ze geen idee van de afstand.

 

Katten zijn nieuwsgierig van aard en gaan graag op onderzoek uit. Voor de blinde kat is het voornamelijk een zuchtje wind van buiten die hen doet besluiten om op onderzoek uit te gaan. En dit is het grootste gevaar ooit wanneer de omgeving niet is afgeschermd.

Om deze reden wordt een blinde kat nooit geplaatst zonder een veilig afgeschermde omgeving.

Op de volgende linken kun je meer informatie vinden over blinde katten.

 

https://pets.thenest.com/raising-blind-cat-9013.html

 

Waarom denken jullie dat er zoveel blinde katten zijn?

 

Het is helaas een veel voorkomend probleem hier in Griekenland en waarschijnlijk ook in de andere landen rondom de Mediteranee.

We geven hier een 3-tal redenen op.

  1. Alleen de vrijwilligers doen aan sterilisaties, terwijl dit eigenlijk een taak zou moeten zijn van de staat of de gemeentes, zoals de wet voorschrijft.
  2. De zwangere poezen zijn dragers van het Chlamydia (herpes) virus en besmetten daardoor hun kittens.
  3. Voedsel en gezondheidsproblemen. Op straat leven is een zwaar leven. Ze vinden maar minimaal te eten wanneer er geen vrijwilliger is om bij te voeren. Daarom zijn de katjes met een slechte voedingstoestand in een slechtere conditie en worden ze sneller ziek. Zeker wanneer ze zwanger zijn. Ze worden veelal weggejaagd van hun omgeving wat dan weer stress veroorzaakt en zij daardoor vatbaarder worden voor allerlei ziektes.

 

De kosten voor een blinde kat liggen wat hoger dan de reeds genoemde kosten die je kunt vinden onder Adopteren en helpen.

 

Daarbij worden de kosten van de behandeling met Antibiotica niet eens genoemd of de nazorg na een oogoperatie. Een oogoperatie wordt toegepast wanneer het oog niets meer doet. De kans op een doorslaande infectie is te groot, maar vooral wordt een oog verwijderd omdat dit zeer pijnlijk is voor de kat.

De kwaliteit van leven verbetert enorm na zo’n operatie en je ziet de katten opbloeien. De groeispurt bij de kittens neemt in rap tempo plaats.