Blinde kat: dit moet je weten

Een aanzienlijk deel van de Griekse adoptiekatten is blind. Ook Athens Stray Kittens biedt blinde katten ter adoptie aan. We kunnen ons voorstellen dat het adopteren van een blinde kat vragen oproept. Hier hebben we de meest gestelde vragen over blinde adoptiekatten beantwoorden.

Vindt een blinde kat zelfstandig de kattenbak en de voederbak?

Blinde kittens en katten gebruiken net als blinde mensen vooral hun andere zintuigen om hun weg te vinden. Met name het reukorgaan van een kat is zo goed ontwikkeld, blind of niet, dat ze al op 1 kilometer afstand hun kattenbak ruiken. Ook hun gehoor is verscherpt en daarnaast maken ze intensief gebruik van hun snorharen.

Kan een blinde kat veilig klimmen en klauteren?

Feilloos weten ze omhoog te klauteren. De weg terug naar beneden is net als bij een “gewone” kat wat lastiger. Met goede begeleiding komen ze een volgende keer wat makkelijker naar beneden. Het gevaar bestaat wel dat blinde katten de diepte verkeerd inschatten. Mochten ze vallen, dan hebben ze geen idee van de afstand.

Heeft een blinde kat een afgeschermde omgeving nodig?

Katten zijn nieuwsgierig van aard en gaan graag op onderzoek uit. Voor de blinde kat is het voornamelijk een zuchtje wind van buiten die hen doet besluiten om op onderzoek uit te gaan. En dit is het grootste gevaar ooit wanneer de omgeving niet is afgeschermd. Om deze reden wordt een blinde kat nooit geplaatst zonder een veilig afgeschermde omgeving.

Waarom zijn er zoveel blinde katten?

Het is helaas een veel voorkomend probleem in Griekenland en waarschijnlijk ook in de andere landen rondom de Middellandse Zee.

Daar zijn drie redenen voor:

  1. Sterilisaties worden vaak alleen uitgevoerd door vrijwilligers. Dit is eigenlijk een taak van de staat of de gemeentes. De wet schrijft dat voor.
  2. De zwangere poezen zijn dragers van het Chlamydia (herpes)-virus en besmetten daardoor ook hun kittens.
  3. Voedsel en gezondheidsproblemen. Het straatleven is zwaar. Straatkatten vinden slechts minimale hoeveelheden voedsel wanneer er geen vrijwilliger is om bij te voeren. Daarom zijn de katjes met een slechte voedingstoestand in een slechtere conditie en worden ze sneller ziek. Zeker wanneer ze zwanger zijn. Ze worden veelal weggejaagd van hun omgeving. Dat veroorzaakt stress, wat ze vatbaarder maakt voor allerlei ziektes.

Wat zijn de kosten van een blinde kat?

De kosten voor een blinde kat liggen wat hoger dan de reeds genoemde kosten die je kunt vinden op onze informatiepagina over de adoptie van katten.

Daarbij worden de kosten van de behandeling met Antibiotica niet eens genoemd of de nazorg na een oogoperatie

Wat is het nut van een blinde kat opereren?

Een oogoperatie wordt toegepast wanneer het oog niets meer doet. De kans op een doorslaande infectie is te groot, maar vooral wordt een oog verwijderd omdat dit zeer pijnlijk is voor de kat.

De kwaliteit van leven verbetert enorm na zo’n operatie en je ziet de katten opbloeien. De groeispurt bij de kittens neemt in rap tempo toe.

Meer informatie over blinde katten

https://pets.thenest.com/raising-blind-cat-9013.html