Blinde kat

Blinde kat adopteren: alles wat je moet weten

Bij Athens Stray Kittens redden we regelmatig katten die gedeeltelijk of helemaal blind zijn. Slechts een selecte groep van adoptanten kiest ook daadwerkelijk voor zo’n kat. Is dat terecht? Wat ons betreft niet, want blinde katten hebben namelijk vaak het allerliefste karakter. Tijd dus voor wat duidelijkheid over het adopteren van een blinde kat.

Gelukkig zijn er mensen die unieke dieren willen adopteren. En ze net zoveel liefde en zorg geven als andere dieren. Ze zijn bereid om blinde katten speciale zorg en aandacht te geven. Want: ze zijn namelijk fantastische huisgenoten.

Is een blinde kat zielig?

Nee, een blinde kat is niet per se zielig. Het zijn vaak gelukkige en gezonde dieren. Ze kunnen namelijk nog steeds spelen, knuffelen en genieten van aandacht van hun baasjes. 

Het is wel belangrijk om aanpassingen te maken aan je huis. Daarmee help je hem om zich te oriënteren en zich veilig te voelen. Met de juiste zorg kunnen blinde katten net zo gelukkig als katten die wel volledig zicht hebben. 

Hoe ga je om met een kat die zijn gezichtsvermogen verloren heeft?

Laten we voorop stellen dat een blinde kat niet geschikt is voor de binnenhuisarchitecten of -ontwerpers onder ons. Het is namelijk belangrijk om zo min mogelijk te veranderen aan de inrichting van meubels. 

 • Plaats meubels en andere obstakels op dezelfde plaats en verander ze niet vaak. 
 • Laat voedsel- en waterbakjes op een vast plek staan.
 • Begeleid de kat naar de bakjes als nodig is. 
 • Laat de kat zijn omgeving verkennen door middel van reuk en tast, en laat hem niet alleen in nieuwe of onbekende omgevingen. 
 • Als extra hulp kun je overwegen om speciaal geurende objecten te gebruiken om belangrijke plaatsen te markeren, zoals zijn mandje.
 • Laat de kat nooit naar buiten zonder een afgesloten omgeving. Uiteraard kunnen ze wel met een tuigje buiten lopen.

Kunnen blinde katten nog spelen?

Gelukkig wel. Spelen is namelijk belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van katten. Blinde katten spelen alleen wat anders dan katten die wel kunnen zien. Ze gebruiken hun andere zintuigen, zoals reuk en tast, om te spelen en hun omgeving te verkennen. Moedig een blinde kat dus uit om te spelen. Dat doe je bijvoorbeeld door de kat met je stem te lokken naar een geschikt speeltje.

Welke speeltjes zijn geschikt?

 1. Geluidspeeltjes
  Met speeltjes die bewegen en geluid maken, zoals balletjes met belletjes of rammelaars, trek je de aandacht.
 2. Geurspeeltjes
  Speeltjes met een sterk aroma, zoals kattenkruid of valeriaan, kunnen de zintuigen van een blinde kat prikkelen en aanmoedigen om te spelen.
 3. Hands-on speeltjes
  Speeltjes die de kat met zijn poten kan vastpakken, zoals touwen of pluche speeltjes, zetten de katten ook aan tot spelen.
 4. Verstopspeelgoed
  Speeltjes die verstopt kunnen worden, zoals tunnels of verstopplekken, kunnen de nieuwsgierigheid van een blinde kat aanwakkeren en hem of haar uitdagen om te zoeken en te verkennen.

Let wel op: net als bij katten die goed kunnen zien, is er geen vaste regel voor de speeltjes voor blinde katten. Elke kat is immers uniek en heeft zijn eigen voorkeur. Probeer verschillende soorten speeltjes uit en ontdekt wat de blinde kat het leukst vindt.

Is speciale zorg noodzakelijk?

Dat kan soms nodig zijn, maar meestal kost de extra zorg weinig moeite. Zo kan het handig zijn om in huis extra water- en voerbakken en kattenbakken te plaatsen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk meubels verplaatst en dat ze de ruimte hebben om te spelen. 

Geef ze ook extra aandacht en liefde. Blinde katten zijn namelijk afhankelijker zijn van hun baasjes. Let daarbij wel op dat je ze nooit onverwachts aait, daar schrikken ze van. Kondig je aanwezigheid eerst met je stem aan.

Hoe oud wordt een blinde kat?

Net zo oud als iedere andere kat.

Hoe laat je een blinde kat wennen aan een nieuwe omgeving?

 • Regelmaat is belangrijk. Voer ze daarom op een vast tijdstip. Daardoor voelt de kat zich op z’n gemak en weet hij wanneer hij iets te eten krijgt.
 • Zorg voor voldoende ruimte en vermijd obstakels die de kat kunnen hinderen of verwonden.
 • Geef de kat vertrouwde geuren. Bijvoorbeeld door het meenemen van zijn favoriete speelgoed of slaapzak.
 • Geef de kat veel knuffels en aandacht en maak tijd vrij om samen te spelen en te rusten.

Zijn nog niet al je vragen beantwoord? Kijk dan naar ons andere artikel over het adopteren van blinde katten. Of bekijk de unieke katten die je via Athens Stray Kittens kunt adopteren.


Noot: foto van wirestock op Freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.