kat adopteren

Adopteren van een kat: de belangrijkste tips

Het adopteren van een kat is niet alleen een geweldige manier om een nieuwe vriend in huis te halen. Je helpt hiermee ook nog eens een dier in nood. Maar voordat je een kat adopteert, moet je wel een aantal overwegingen maken. Zodat je zeker weet dat jullie goed bij elkaar passen. Dit zijn onze 5 tips bij het adopteren van een (binnen)kat.

1. Wat is jouw levensstijl?

Je nieuwe adoptiekat zal een flink deel van je leven bij jou wonen. Daardoor moet je er zeker van zijn dat jouw huidige levensstijl geschikt is voor een huisdier. Ben je veel weg van huis vanwege werk of tijdrovende hobby’s? Dan is het houden van 1 kat echt zielig. Zorg in dat geval in ieder geval voor een kattenvriendje. 

Woon je in een appartement of een huis met een tuin? Een appartement kan zeker geschikt zijn voor een kat, maar bij een binnenkat moet je je kat wel mentaal en fysiek uitdagen. Daarover lees je meer in deze blog over binnenkatten.

2. Budget

Het verzorgen van een kat kost geld. Zo moet je bij de aanschaf van een kat een kattenbak, voerbakken, speeltjes en het liefst een krabpaal kopen. Maar daar blijft het niet bij. Zo moet je ook continu kwalitatief hoogwaardige voeding aanschaffen. Je hebt bovendien geld nodig voor het ontwormen, ontvlooien en de jaarlijkse vaccinaties. Bij gezondheidsproblemen moet je een dierenarts kunnen betalen. Al met al ben je dus het nodige budget kwijt.

3. Persoonlijkheid

Niet alleen mensen hebben een eigen karakter, ook katten. Sommige katten zijn erg sociaal en nieuwsgierig. Terwijl andere katten liever alleen zijn en rustiger. Laat je dus goed informeren over de persoonlijkheid van een kat. Bij Athens Stray Kittens stoppen we daar veel energie in, want het laatste dat we willen is dat onze adoptiekatten geen match hebben met het nieuwe baasje.

4. Leeftijd

Kittens zijn natuurlijk te zoet voor woorden. Maar wees gewaarschuwd: ze hebben meer verzorging nodig en zijn een stuk actiever. Je bank of gordijnen worden niet zelden gebruikt als krabpaal. Heb je daar niet zo veel zin in? Kies dan voor een iets oudere kat, aangezien die een stuk rustiger zijn.

5. Gezondheid

Op Marktplaats struikel je over de katten die te koop worden aangeboden. Je hebt dan veel keuze, maar je weet eigenlijk nog niets over de gezondheid van de huisdieren en of je bij een broodfokker uitkomt. Hoe je zeker weet of het diertje gezond is? Natuurlijk kun je ter controle naar een dierenarts gaan. Of je adopteert een kat bij ASK. Wij laten onze dieren van te voren uitgebreid controleren op eventuele gezondheidsproblemen. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Okay, bovenstaande 5 aspecten schrikken je niet af om op zoek te gaan naar een kat. Dan is het aan jou om te bekijken waar je je kat adopteert. Mocht je interesse uitgaan naar een binnenkat, dan hebben we bij ASK erg veel lieve, leuke en mooie katten ter adoptie.


Noot: foto van Freepik